Разчупи клишетата
автор:
Кен Робинсън
Дата на публикуване:
2020-11-24
  • Език
    Български
  • Категория
    Личностно Развитие
  • Дължина
    19 минути
описание

През 21 век човечеството се изправя пред някои от най-обезсърчителните предизвикателства. Най-добрият ни ресурс се оказва възможността да култивираме уникалните си способности и въображение. Да бъдем креативни и иновативни. Най-голямата опасност е да се изправим пред бъдещето, без да сме инвестирали в него. Но за да се ориентираме в сложната среда на бъдещето, не трябва да се взираме само в огледалото за обратно виждане. Трябва да разчупим клишетата, за да успеем.

Креативността е огромен дар за човешката интелигентност. И колкото по-сложен става светът, толкова по-изобретателни трябва да бъдем, за да оцелеем. Всеки човек разполага с този дар. Но все повече хора са забравили това. Ще ви покажем как да разберете дълбочината на вашите способности.  Живеем в свят, който се формира от идеи, ценности и вярвания на човешкото въображение и култура. Светът днес е създаден веднъж от природните сили и втори път от разчупването на стереотипите. Мислите и чувствата не са създадени само за да виждаме света такъв, какъвто е. Те служат и да раждаме идеи, с които да го променим и развиваме. Различните общности живеят различно и сами създават своите светове, следвайки собствените си идеи. Но големите революции в човешката история са породени от нови начини на виждане, които разбиват старата сигурност.

За да осъзнаем собствения си креативен потенциал означава да намерим себе си. Образованието би трябвало да ни помага в това отношение, но днес виждаме точно обратното. В училище и в университета децата биват унифицирани и отдалечавани от истинските си таланти. За да вървим напред, трябва да променим това.