Изключителните
автор:
Малкълм Гладуел
Дата на публикуване:
2020-11-18
  • Език
    Български
  • Категория
    Личностно Развитие, Бизнес
  • Дължина
    15 минути
описание

Още от деца се питаме какво ще е нашето бъдеще и дали ще постигнем нещо в живота. Такива въпроси си задава всеки нормален човек. 

Малцина обаче са тези, които изкачват върховете на богатството, властта и славата. Богоизбрани ли са те или са обикновени хора като нас? Свръхнадарени ли са или избраници на съдбата? 

Защо някой пропада, превръщайки се в неудачник, въпреки таланта, упоритостта и труда си, а друг се радва на огромни постижения с далеч по-малко усилия и заложби? Как се раздават печелившите билети на житейската лотария? Предварително ли е решен нашият жребий? 

Едва ли има някой, който да не си е блъскал главата над това… Когато неистово жадуваме за нещо, а то се оказва непостижимо за нас, когато претърпяваме провал, страдаме и се измъчваме, обвинявайки се за всичко…

Ако знаем отговорите на гореизброените въпроси, ще се научим да възприемаме успеха и неуспеха по коренно различен начин. Ще ценим повече собствената си личност и определено ще се чувстваме по-щастливи. Просто ще ни стане ясно, че причината за нашите победи или неудачи не винаги е в самите нас. Те зависят от обстоятелства и взаимовръзки, над които няма как да имаме контрол. Следователно нямаме и вина.